Mine personlige favoritter

Islay's destillerier

Byg, kildevand og tørv

Islay har alt hvad man skulle bruge til at destillere whisky

Det faktum at Islay er en frugtbar ø, velegnet til dyrkning af byg, med fremragende rene vandkilder og masser af tørv, er årsag til at der er så mange destillerier på Islay.

Islay Single Malt Whisky er nogle af de kraftigste, af alle malt whisky. En egenskab der gør dem højt skattet af nogle og mindre værdsat af andre. Islay whisky har generelt tendens til at være tør og tørveholdige. Bag røg smagen kan man imidlertid opleve milde dufte af mos og krydderi.

De sydlige Islay destillerier producerer de tungeste whiskyer, med aromaer af tjære, røg, jod og carbolsyre. Bowmore, i midten af øen, deler disse egenskaber, men er ikke helt så kraftig. Caol Ila. Bruichladdich og Bunnahabhain er lettere og langt mindre røget.

Ardbeg

Tag en bid af Esbjerg Havn

Ardbeg whiskyer er kendt for deres kraftige røg- og tørvesmag. De udgør i dag et reference punkt, når det kommer til røget whiskyer.

Læs mere
Bowmore

Traditionel gulv maltning

Bowmore producerer en række særlige aftapninger og markedsspecifikke aftapninger. Uafhængige aftapninger er også let tilgængelige.

Læs mere
Bruichladdich

Originalt udstyr

Destilleriet bruger stadig den originale åbne 7 tons "mashtun" - den eneste på øen, og en af blot en håndfuld, som stadig eksisterer.

Læs mere
Bunnahabhain

En af de mildere Islay whisky

Bunnahabhain er i modsætning til andre whiskyer fra Islay, mildere og kum let røget. Den er sød og krydret med tang i smagen.

Officielle hjemmeside
Caol Ila

En lettere røget whisky

Beliggende i Caol Ila bugt, ligger Islay's største destilleri. Her. producere man mere end det dobbelte, af de andre destillerier på øen.

Officielle hjemmeside
Kilchoman

De nye naboer

Kilchoman (udtales Kil-ho-man) er et af de mindste destillerier i Skotland. Kilchoman var det første nye destilleri, der blev bygget på Islay i 125 år, da det blev etableret i 2005.

Officielle hjemmeside
Lagavulin

Legemliggør smagen af Islay

Oprindeligt var der to "destillerier", der tappede på dette sted. Det først etableret i 1816, menes at være navngivet "Kildalton", og det andet blev opkaldt Lagavulin i 1817.

Officielle hjemmeside
Laphroaig

ləˈfrɔɪɡ

Den er den engelske tronfølger prins Charles' foretrukne whiskymærke, og destilleriet er kongelig hofleverandør.

Officielle hjemmeside
Port Charlotte

Islay vandrehjem

Port Charlotte var tidligere kendt som The Lochindaal destilleri. Destilleriet kan findes i hjertet af den smukke Port Charlotte landsby hvor det blev bygget til sin første licenstager, Colin Campbell, i 1829.

Efter en række forskellige ejere Destilleriet blev lukket i 1929. I 2007 blev det annonceret at destilleriet skulle genåbnes.

Det er dog ikke sket endnu.

Port Ellen

Eftertragtet samlerobjekter

Port Ellen Distillery blev grundlagt omkring 1825. Destilleringsanlægget blev lukket ned i 1929, selv om malterier og pakhuse fortsatte drift. Efter en ombygning, der begyndte i foråret 1966 og blev afsluttet i april 1967 det havde det nye destilleri 4 stills, der oprindeligt opvarmes af et mekanisk kul fyr. Destilleriet lukkede i 1983 og de sidste tilbageværende flasker er nu blevet meget eftertragtet samlerobjekter.

Scroll Op